Novosti in nasveti

5 marec 2022

SVETOVNI DAN VARČEVANJA Z ENERGIJO

SVETOVNI DAN VARČEVANJA Z ENERGIJO

6.3. obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo 💡

V današnjem svetu so vedno večje potrebe po rabi energije, hkrati pa je vedno večje zavedanje o pomenu energije in njeni učinkoviti rabi. Danes se srečujemo tudi z velikim problemom svetlobnega onesnaževanja, kar je posledica industrijske civilizacije (osvetljevanje zgradb, oglaševanje, ulična razsvetljava, osvetljeni športni objekti...).

Svetlobno onesnaževanje

Zunanja razsvetljava, ki se uporablja čez noč je velikokrat neučinkovita, preveč svetla in velikokrat nepotrebna. Svetloba, ki jo uporabljajo za osvetljevanje, se večinoma razlije v nebo, namesto da bi osvetljevala dejanske predmete oziroma območja, ki jih želimo osvetliti. Luči, ki svetijo čez noč, motijo naravni ritem dneva in noči in spreminjajo ravnovesje našega okolja. Opaziti je, da nočno osvetljevanje negativno vpliva na povečano porabo energije, moti naravni ekosistem in prostoživeče živali, prav tako pa vpliva na zdravje ljudi. Tudi sami lahko pripomoremo k manjšemu svetlobnemu onesnaževanju, tako da uporabljamo razsvetljavo le takrat, ko jo potrebujemo.

Kako lahko sami pripomoremo k varčevanju energije?

Čeprav se rešitve slišijo enostavne, imamo še vedno problem z njihovim izvajanjem. Najbolj preprosta rešitev, ki jo res lahko naredi vsak posameznik je, da ugašamo luči in naprave, ko teh ne potrebujemo, da zamenjamo navadne žarnice z varčnimi žarnicami ali LED svetilkami ter uporabljamo gospodinjske naprave, ki varčujejo z energijo. Na vsakem gospodinjskem pripomočku, ki ga kupite, je oznaka o njegovi energijski učinkovitosti. Če izberete bolj učinkovit gospodinjski aparat boste tudi sami privarčevali na energiji. Kar še lahko naredite je, da se na delo, ki je v vaši bližini odpravite peš, s kolesom ali javnim prevozom in tako privarčujete nekaj energije, hkrati pa naredite tudi nekaj koristnega za vaše zdravje. 🚶‍♂️🚴‍♂️

Pametne hiše

Vse več se govori o pametnih hišah, kar pa ne pomeni zgolj upravljanje hiše z mobilnim telefonom, ampak se ta izraz nanaša na postavitev doma, ki omogoča večje udobje, varnost in pripomore k zmanjšanju stroškov elektrike in ogrevanja.

 

Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo vas pozivamo, da tudi vi naredite korak k zmanjšanju porabe energije. Majhni koraki vodijo k velikim in tako se vse začne, zato začnite danes in ugasnite luč, ko jo ne potrebujete, sčasoma pa vam bo to prišlo v navado in boste avtomatsko zapirali luči. Zato začnimo z dobrimi navadami danes in naredimo nekaj za naš planet. 😃

 

VIRI:

https://neodvisnost.si/6-marec-svetovni-dan-varcevanja-z-energijo/ (marec 2022)

https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=125520 (marec 2022)

https://www.darksky.org/light-pollution/ (marec 2022)

https://sl.jf-staeulalia.pt/collection-light-bulb-images (marec 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.