Novosti in nasveti

21 marec 2022

DNEVI SPOMLADANSKIH JEDI

DNEVI SPOMLADANSKIH JEDI

Pomlad je čas, ko se narava prebudi in nam tako ponuja pravo kraljestvo dobrot. Tako so gozdovi v tem letnem času še posebej polni z ljudmi, ki radi gredo nabirat darove narave kot so čemaž, regrat in šparglji. 🌿

ČEMAŽ

Najbolj pogosto se spomladi nabira mlade liste čemaža, vendar so užitni prav vsi deli rastlin (listi, stebla, cvetovi, čebulice). Čemaž je poznan pod številnimi imeni med drugimi: divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec… Medvedji česen mu pravijo tudi zaradi ljudskih pravljic, ko naj bi medved po zimskem spancu zaužil rastline čemaža, da bi iz telesa odstranil vse toksine in si povrnil moči. Čemaž uspeva tudi do 1900 m nadmorske višine, raste pa vse od mediteranskega območja do Skandinavije.  

Čemaž, podlesek ali šmarnica?

Pri nabiranju čemaža bodite previdni, da ga ne zamenjate za jesenski podlesek ali šmarnico.

Kako pa lahko ločite med posameznimi listi rastlin?

Čemaževi listi ne rastejo v snopu ampak posebej in če list podrgnete med prsti diši po česnu. Poleg tega imajo listi čemaža dobro vidno stebelce, medtem ko listi podleska izraščajo iz čebulice, tako da ovijajo drug drugega in nimajo stebla. Listi šmarnice so še bolj podobni čemaževim, vendar obstaja razlika, saj so listi šmarnice trši in rastejo v paru. Zato nabirajte vsak list posebej in ne v snopih, saj lahko mimogrede utrgate še kakšen strupen list druge rastline, ki raste na istem rastišču.

Številne znanstvene raziskave so pokazale, da ima čemaž potencial pri preprečevanju in zdravljenju bolezni srca in ožilja. Ugotovili so da niža nivo holesterola, prav tako pa ima tudi antioksidativno vlogo.

Čemaž je izjemno cenjen v kulinariki, saj ima svojevrstno aromo in okus in tako ponuja veliko možnosti za kulinarično ustvarjanje. Če jedi iz čemaža še niste poskusili, imate ta teden posebno priložnost, da tekom dnevov spomladanskih jedi v naših restavracijah poizkusite čemaževo juho ali gluhe štruklje s čemažem.

REGRAT

Regrat veliko ljudi nabira za spomladansko regratovo solato. Po svetu večinoma raste divje v naravi, vendar ga marsikje tudi gojijo zaradi njegovih zdravilnih lastnosti. Cvet regrata se ob zori odpre, ob mraku pa zapre. Ravno tako pa se cvet pred prihodom dežja 🌧 zapre in zato so včasih nekatere kulture s pomočjo cveta napovedovale vreme. Ko je cvet oplojen se spremeni v puhasta semena oziroma po domače povedano lučko, ki smo jo kot otroci pihali oziroma jo še zdaj, da je semena nosilo daleč naokoli. 

Po ljudskem izročilu zdravilci regratovo korenino predpisujejo za jetrne in prebavne težave, liste pa pri zastajanju vode v telesu, saj ti povečajo odvajanje urina zaradi visoke vsebnosti kalija. Prav tako ta rastlina vsebuje spojine, ki krepijo delovanje jeter in ledvic. Prav zaradi teh lastnosti ga ljudje zauživajo z namenom čistilne kure, saj pospešuje izločanje snov iz telesa. Novejše študije kažejo, da je z regratom mogoče zmanjšati nastajanje žolčnih kamnov.

Doma si lahko sami pripravite regratov sirup iz regratovih cvetov, sladkorja in limone, pitje le tega pa vam bo izboljšalo splošno počutje. Vendar pazite: nikoli rastlinice ne nabirajte ob prometnih cestah in na njivah, ki se jih škropi, saj rastlina nase dobro veže težke kovine in pesticide. 

ŠPARGLJI ali BELUŠI?

Špargelj ali beluš je trajnica, ki raste na istem mestu od 10 do 15 let. Poznamo navadne, lasaste, obmorske in ostrolistne šparglje. Lahko so bele ali zelene barve, kar je odvisno od načina gojenja. Beli šparglji ali beluši so bolj blagega okusa in manj grenki, pridobivajo pa jih tako, da jih zasujejo z zemljo, poganjki pa ves čas rasti ostanejo pod zemljo in zaradi pomanjkanje svetlobe ostanejo beli. Zelene šparglje pa se ne zasipa in tako ostanejo zeleni, saj tvorijo zeleno barvilo klorofil. Uživa se mlade poganjke, saj starejši poganjki vsebujejo veliko celuloze zaradi česar so trdi in težko prebavljivi, saj ljudje ne prebavljamo celuloze. S svojo edinstveno sestavo so zelo priljubljeni, saj so lahko prebavljivi, nizko kalorični, vsebujejo vitamine B kompleksa in številne druge koristne snovi.

Ste se pa kdaj vprašali, zakaj urin drugače diši po zaužitju špargljev?

Vonj urina se po zaužitju špargljev kmalu spremeni, saj je le ta pri določenih posameznikih bolj intenziven, to pa predpisujejo določeni snovi v špargljih (1,2-ditiolan-4-karboksilna kislina), ki se v telesu presnovi na produkte, ki se izločajo v urinu, ti produkti pa v stiku z zrakom pridobijo značilen vonj.

SPOMLADANSKA UTRUJENOST

Tudi vam zgodaj spomladi ponagaja spomladanska utrujenost in ne veste, kako bi se spopadli z njo?

Do utrujenosti naj bi prišlo, ker imamo ljudje pozimi pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki jih potrebujemo, saj čez zimo običajno jemo maj svežega sadja in zelenjave. Z vami delimo nasvete, ki ste jih zagotovo že slišali, kako se spopasti s povečano utrujenostjo.

Pojdite ven in zadihajte sveži zrak🌞, saj vam bo preživljanje časa odzunaj dvignilo nivo serotonina, ki ga poimenujemo tudi hormon sreče, ki pomembno vpliva na doživljanje dobrega počutja. Ne pozabite na fizično aktivnost! 🏋️‍♀️Ta je prav tako bistvenega pomena za vaše dobro počutje in izboljšanje vašega imunskega sistema. Jejte uravnoteženo in zdravo prehrano 🍴ter ne spuščajte obrokov. Zagotovite, da vaše telo dobi vsa potrebna mikro in makro hranila, ki jih potrebuje. Pijte dovolj vode oziroma tekočine, da vaše telo ostane hidrirano in s tem boste zmanjšali tudi glavobole. Čez dan si vzemite čas za počitek, vendar ne več kot 20 do 30 minutni spanec. Vsak dan si vzemite nekaj časa zase, saj bo to okrepilo vaše telo in vašega duha. Nenazadnje pa ne pozabite zmanjšati nivo stresa, ki ga doživljate, saj ta vpliva na vaše fizično in mentalno počutje. 😊

 

VIRI:

https://aktivni.metropolitan.si/prehrana/zdrava-prehrana/cemaz-ena-najbolj-zdravih-divjih-rastlin/ (marec 2022)

https://www.prehrana.si/clanek/511-cemaz (marec 2022)

https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=119805 (marec 2022)

https://www.zdravje.si/regrat (marec 2022)

https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/10242-regrat (marec 2022)

https://www.farmedica.si/si/dodatki/rastlina-regrat.html (marec 2022)

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_sumiga_doris.pdf (marec 2022)

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_papez_andreja.pdf (marec 2022)

https://njena.svet24.si/clanek/kulinarika/zanimivosti/5ea69edd1e407/kaksna-je-razlika-med-sparglji-in-belusi (marec 2022)

https://www.nutris.org/prehrana/zivila-meseca/pomlad/122-sparglji.html (marec 2022) 

https://www.prehrana.si/clanek/204-sparglji (marec 2022) 

https://siol.net/novice/slovenija/cemaz-ze-raste-napaka-pri-nabiranju-je-lahko-usodna-520009 (marec 2022) 

https://www.breobox.com/blogs/news/spring-fatigue-deal-with-it (marec 2022)

 

 

 

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.