Novosti in nasveti

25 februar 2022

PUST in POST

Da bo debela repa in korenje, mora biti na pustni večer norenje 👹🎉

PUST in POST

PUST

Najverjetneje ni človeka, ki si za pusta ne bi privoščil kakšnega krofa. 😊 Ste se pa kdaj vprašali, kdo je prvi izumil krof?

Korenine izdelave krofa segajo na Dunaj, kjer jih je na dvoru prva začela pripravljati kuharica habsburške monarhije Cecilija Krampf, čez čas so pa so krofi osvojili celotno monarhijo. Nekateri pa s se s tem zgodovinskim izborom ne strinjajo in pravijo, da so Nizozemci izumitelji sodobnega krofa. Nizozemski izseljenci naj bi krofe najprej odnesli v Severno Ameriko, potem pa naj bi se ti vrnili v Evropo. Tako se leta 1809 v Ameriki pojavi prvi zapis o okroglem pecivu iz sladkega testa, ocvrtem v svinjski masti. 🍩

Na Slovenskem so krofe pripravljali po nekoliko drugačni recepturi, drugačne velikosti in nadevov. Nekoč so se krofi cvrli na svinjski masti, danes pa se jih večinoma cvre na olju. Poleg krofov pa se za pusta pripravljajo tudi flancati in miške. Dandanes je receptov mnogo, nekateri imajo raje navadne miške, druge tiste z rozinami, tretji pa polnjene miške z vaniljevo ali čokoladno kremo. Prav tako se nekateri pristaši krhkih, nekateri pa kvašenih flancatov. 😋

 

POST

Na pepelnično sredo nastopi postni čas, ki traja 40 dni vse do velikonočnih praznikov. V tem času na jedilniku ni mesnih jedi, namen posta pa je čiščenje telesa oziroma detox. Tekom posta je značilno, da se izogibamo mastnim jedem, sladkarijam in ostalim manj zdravim jedem. Včasih so v času posta bile na jedilniku večinoma zelenjavne enolončnice, mlečne jedi, jedi z zeljem in fižolom, žganci, kaša, krompir, na Primorskem pa tudi zelo znana jed polenovka s polento.

 

Želimo vam pustni torek poln pustnih norčij, slastnih krofov, flancatov in mišk. Danes rajajte s pustnimi šemami, slavite prihod pomladi, ki se bliža, in si privoščite kakšen krof več. Ne skrbite za dodatne kalorije, saj bomo v sredo skupaj vstopili v postni čas in ponovno vzpostavili uravnoteženo prehrano. 😀

 

Viri

https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/slovenske-pustne-in-postne-jedi (februar 2022)

https://www.slovenia.info/en/stories/the-smell-of-carnival-doughnuts-and-fried-dough-balls (februar 2022)

https://radioprvi.rtvslo.si/2019/02/torkov-kviz-105/ (februar 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.