Novosti in nasveti

9 marec 2022

DAN MUČENIKOV

DAN MUČENIKOV

Ali ste vedeli, da ta dan izvira iz 4. stoletja?

Praznik je povezan s krščanskim verovanjem in sicer sega v čas vladavine cesarja Licinija (308-324). Ta je po sporu s cesarjem Konstantinom I. Velikim v krščanstvu videl sovražnika, zato se je odločil, da je treba kristjane ali spreobrniti ali kaznovati s smrtjo. 40 pogumnih vojakov elitne legije je priznalo svojo vero ter se junaško uprlo cesarju. Vojakom so odvzeli oblačila in jih v najhujšem mrazu odpeljali do zmrznjenega ribnika ter jih vrgli vanj. Ob ribniku so namestili tudi kopel s toplo vodo, ki je bila namenjena tistim, ki so si zadnji hip premislili in bi se bili pripravljeni spremeniti. En vojak si je res premislil, vendar ga je zamenjal stražar, ki ga je stražil in tako je še vedno skupaj umrlo 40 mučenikov. Naslednji dan je prišel sodnik, ki je dal ukaz, da se mučenikom polomi roke in noge, sežge na grmadi in raztrosi njihov pepel.

Po tradiciji naj bi moški na ta dan v dar prejeli suhe slive, trnje in klobaso, ki so opomnik na to, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja.  

Drage dame, danes razvajajte svoje moške, kot so dva dni nazaj oni razvajali vas. Presenetite jih, podarite jim nekaj lepega ali pa jih s suhimi slivami, trnjem in klobaso opomnite, da se zavedate, da so moški še dandanes mučeniki. 😉

Dragi moški, vam pa ob prazniku želimo, da boste v življenju čim manjkrat mučeni. Zato si danes vzemite čas zase in naberite moči za nove dni.

VIRI:

http://zgodovina.si/40-mucencev-iz-armenije/ (januar 2022)

https://mojpogled.com/verzi-za-dan-mucenikov/ (januar 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.