Novosti in nasveti

6 marec 2022

DAN ŽENA

DAN ŽENA

Ali ste vedeli, da na dan žena praznujemo ekonomsko, politično, socialno enakopravnost in dosežke žensk?

Danes se vse to zdi samoumevno, vendar nekoč ni bilo. Tako je pobudo za praznovanje 8. marca dala nemška feministka in socialistka Clara Zetkin. V 19. stoletju je avstrijski zakonik poročenim ženskam dal pravico do dela leta 1811, medtem pa v Franciji in Nemčiji tega še niso dopustili. Kljub temu da so ženske lahko delale pa je moški pri hiši še zmeraj držal večino niti pri hiši. Tako so žene za vodenje pravnih poslov potrebovale dovoljenje moža, prav tako so moški dali dovoljenje za izdajo potnega lista. Ženske so se tako sčasoma začele boriti za svoje pravice. 

Tako so se borile tudi ženske v Sloveniji in tako je leta 1897 začel izhajat ženski časopis Slovenka, leto zatem pa so ustanovili prvo žensko društvo. Leta 1945 je bila uzakonjena splošna volilna pravica in tako so ženske lahko oddale svoj glas na volitvah. Od druge svetovne vojne dalje se tako vsako leto uradno praznuje 8. marec. Ljudje so začeli na veliko praznovati, saj se je organiziralo izlete, praznovanja, cvetličarne pa so bile polne moških, ki so v vrsti čakali, da kupijo rože. Nato pa je v 80. letih zanimanje za praznik počasi upadlo.

Na glede na vse pa se danes še vedno veliko ljudi spomni na svoje matere, žene, hčere, sestre, prijateljice in jim podari simbolično darilo ali šopek rož. In tako dragi moški vam danes polagamo na srce, da se tudi vi spomnite svojih predragih žensk v življenju in jim poklonite kakšen cvet. Če pa ne veste, katero rožo izbrati, vam predlagamo mimozo, ki se jo tradicionalno poklanja na ta praznik, ter predstavlja znak spoštovanja do žensk in solidarnost do zatiranih žensk po vsem svetu.

Drage ženske, vam pa želimo prelepo praznovanje dneva žena! Brez vas bi svet bil drugačen. Ne pozabite, da je danes vaš dan, zato si vzemite vsaj nekaj trenutkov dneva zgolj zase. 😉

Viri:

http://zgodovina.si/8-marec-dan-delovnih-zena/ (januar 2022)

https://dekoraca.si/mimoza-za-osmi-marec/ (januar 2022)

 

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.