Novosti in nasveti

13 februar 2022

VALENTINOVO

VALENTINOVO

Pravijo, da se svet vrti zaradi ljubezni in mi se strinjamo s tem. Naše obroke pripravljamo s skrbnostjo in ljubeznijo in ravno zato so tako okusni. laugh

Valentinovo ali praznik svetega Valentina praznujemo 14. februarja. To je dan, ko zaljubljenci izrazijo svojo naklonjenost do ljubljene osebe z različnimi darili. Uradno se je Valentinovo, kot ga poznamo danes, pojavilo konec 15. stoletja, konec 16. stoletja pa so že začeli s komercialno prodajo čestitk. Običajno se zaljubljenci na Valentinovo obdarujejo s sladkarijami, rožami, še posebej z rdečimi vrtnicami, ki so simbol lepote in ljubezni. Valentinovo je zelo popularno v Združenih državah Amerike pa tudi v Angliji, Kanadi in Avstraliji, poleg tega pa ta dan praznujejo po mnogih državah po svetu. Poglejmo si, kako Valentinovo praznujejo po nekaterih državah.

JAPONSKA

Na Japonskem se je praznovanje Valentinovega začelo, ko je slaščičarsko podjetje skušalo povečati prodajo svoje čokolade. Valentinovo velja za dan, ko ženske naredijo prvi korak, izrazijo svoja čustva in podarijo čokolado tistemu, ki jim je všeč. Prav tako pa je ta dan tesno povezan z zgodovino socialnega napredovanja žensk. Tako nakup čokolade simbolizira neodvisnost žensk. Vedno več je tudi tega, da ženske kupijo čokolado za tesne prijateljice ali pa se s čokolado nagradijo sebe.

ESTONIIJA IN FINSKA

Državi na ta dan obeležujeta tako romantično kot prijateljsko ljubezen. Tako ljudje med sabo poklanjajo darilca in voščilnice vsem, ki jih smatrajo za prijatelje. Prav tako si ljudje znotraj družine izmenjajo darilca in tako praznujejo dan ljubezni.

WALES

Na Valentinovo imajo v državi Wales tradicijo, da moški obdarujejo ženske z ročno izrezljanimi lesenimi žlicami. Tradicija temelji na zgodbi, da naj bi mornarji, ki so dolgo časa pluli na morju, izrezovali lesene žlice na ladji in jih nato ob povratku domov prinesli svojim ljubljenim ženskam. Že od 16. stoletja naprej so Valižani izklesovali zapletene lesene žlice v znak naklonjenosti do žensk.

FILIPINI

Na Filipinih je običaj, da si na Valentinovo poklonijo rože in čokolado. Poleg tega pa je v zadnjih časih postalo zelo popularno, da si pari na Valentinovo izrečejo usodni DA. Tako se na stotine parov zbere na javnih površinah po državi in si izmenja ali obnovi poročne zaobljube.

JUŽNA KOREJA

V Južni Koreji pari praznujejo dan ljubezni vsakega 14 v vsakem mesecu. Tako npr. 14. aprila praznujejo črni dan (dan za samske ljudi), 14. maja praznujejo dan vrtnic, 14. junija praznujejo dan poljubov, 14. decembra dan objemov. Valentinovo se tako praznuje vsaki mesec od februarja do aprila. Na 14. februar ženske snubijo svoje moške s čokolado, bonboni in rožami. Na 14. marec (znan kot beli dan) pa moški odgovorijo na žensko snubljenje, tako da svojim ženskam izkažejo ljubezen s poklanjanjem čokolade in rožami.

 

Vaša izbira je, kako boste preživeli Valentinovo in ali ga boste sploh praznovali. Ne glede na to, kako ga boste praznovali, vam želimo, da bo vaš dan napolnjen z ljubeznijo in da ga preživite s svojo najdražjo ali svojim najdražjim. heart

 

Vsi tisti, ki pa ste še srečno samski, ne pozabite, da za vsako lepoto obstaja oko, ki jo bo uzrlo. Za vsako resnico obstaja uho, ki jo bo slišalo. In za vsako ljubezen obstaja srce, ki jo bo sprejelo (Ivan Panin) heart

 

VIRI:

https://www.britannica.com/topic/Valentines-Day (januar 2022)
https://www.kresnik.eu/najlepse-misli-o-ljubezni_clanek_1237.html (januar 2022)

https://citymagazine.si/50-najlepsih-citatov-ki-jih-je-navdihnila-ljubezen-ljubezenski-verzi/ (januar 2022)

https://allafrica.com/stories/202002140549.html (januar 2022)

https://commons.library.stonybrook.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1007&context=aasrs (januar 2022)

 

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.