Novosti in nasveti

23 avgust 2017

Imunski sistem

Imunski sistem

Imunski sitem, čigar izraz izhaja iz latinske besede immunis, t.j. ''svoboden'' ali ''nedotaknjen'', je najbolj kompleksen sistem v človeškem organizmu. Njegova vloga ''skrbnika'' je bistvenega pomena za zaščito telesa pred škodljivimi okoljskimi dejavniki. V primeru, ko je njegovo delovanje oslabljeno, je telo dovzetnejše za razvoj različnih bolezni in okužb.

Da bo naše telo dobro delovalo, je potrebno poskrbeti za ravnovesje v telesu. Kar pomeni, da na imunski sistem vplivamo globalno z zdravim načinom življenja, t.j. se izogibamo stresu, se zdravo prehranjujemo, smo redno telesno dejavni, vzdržujemo normalno telesno maso, dovolj spimo in ohranjano pozitivne misli.

Kot vsaka bojna sila, tudi bojevniki imunskega sistema potrebujejo kvalitetno in redno prehrano, ki zagotavlja ustrezno količino mineralov in vitaminov. Ni naključje, da nam jesen in zima nudita pestro izbiro zelenjave in sadja, s katerimi lahko obogatimo svojo dnevno prehrano. Izkoristimo kar nam narava ponuja, uživajmo sezonska živila.

Nika Slokar uni. dipl. inž. živ. tehnol., mag. dietetike

 

VIRI:

 

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.