Novosti in nasveti

7 februar 2022

Prešernov dan

Prešernov dan

Kako izkoristiti Prešernov dan?

Na Prešernov dan imajo številni muzeji, galerije, gradovi, predseniška palača dneve odprtih vrat, zato izkoristite priložnost in obiščite kulutrno ustanovo, ki si jo želite že nekaj časa obiskati, a si še niste vzeli časa, da bi jo obiskali. laugh

Kako so se prehranjevali v Prešernovih časih? 

Na današnji dan obeležujemo Prešernov dan, ki je posvečen Francetu Prešernu, velikemu slovenskemu pesniku. Prešeren je bil znan po tem, da je med otroci rad delil suhe fige. Pa ste se kdaj vprašali, kakšna je bila prehrana v njegovih časih?

V Prešernovih časih je vsakdanja hrana večinskega prebivalstva bila zelo enolična in preprosta. Industrijska revolucija je povzročila odkrijte novih postopkov, na razvoj prehrane pa je vplivala tudi globalizacija, ki je povečala trgovanje z živili. Večinoma so jedli jedi iz moke, žit, zelenjave in mleka (žganci, močnik, kruh, polenta, kaše, kislo zelje, krompir, bob, fižol).

Počasi so sirek, proso, oves, lečo izpodrivala druga žita, krompir in koruza. Zaradi enolične hrane, predvsem vnosa ogljikovih hidratov, in pomanjkanja vnosa beljakovin je hrana bila energetsko zadostna, vendar hranilno revna. Pojavljala sta se predvsem dva ekstrema in sicer na strani revnega prebivalstva podhranjenost in enoličnost ter na strani bogatih kaloričnost in prehranjenost. Meso je na mizi revnejšega prebivalstva bilo zelo redko.

 

VIR: RUL - Vpliv historičnih dogodkov na prehrano na Slovenskem v 19. stoletju : diplomsko delo (uni-lj.si) (januar 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.