Novosti in nasveti

11 januar 2022

INDIJSKA ANIMACIJA

Zanimivosti o Indiji

INDIJSKA ANIMACIJA

INDIJA IN INDIJSKA HRANA

Indija je država na jugu Azije, kjer govorijo kar 447 jezikov, od tega sta uradna jezika angleščina in hindijščina. Na razvoj indijske kuhinje so skozi stoletja vplivali številni narodi (tako se pozna vpliv Perzije, Arabskega polotoka, Mediterana, Centralne Azije, Evrope).

 

ZAČIMBE IN NJIHOV PEKOČ OBČUTEK

Pekoč občutek v ustih zaznamo kot pekoč zaradi specifičnih snovi prisotnih v začimbah (npr. v čiliju so to kapsaicini), ki delujejo tako, da se povežejo na specifične receptorje in znižajo temperaturo, ki je potrebna za njihovo aktivacijo. Tako že pri sobni temperaturi zaznamo jed kot pekočo. V nasprotju s čilijem pa nam mentol povzroča hladilen občutek v ustih. Ta se veže na specifičen protein, ki se obnaša kot receptor za mrzlo.

V tropskem podnebnem pasu so živila bolj izpostavljena mikrobiološkemu kvaru. Vendar imajo začimbe antibakterijske lastnosti, s katerimi varujejo hrano, poleg tega pa so bogate tudi z antioksidanti. Nekateri pravijo, da je indijska hrana pekoča zaradi tropskega podnebja, saj naj bi pekoča hrana spodbujala znojenje, kar posledično ohlaja telo.

 

PREDNOSTI INGVERJA

Indija je tudi največja pridelovalka ingverja. V današnjih časih, ko je zdravje še kako pomembno, vam priporočamo, da si naredite ingverjev čaj, saj ingver pomaga okrepiti imunski sistem, lajša bolečino, zmanjša vnetja in pripomore k hitrejšemu okrevanju prehlada in otečenih bezgavk.

RIŽ

Riž ima v Indiji simboličen pomen, saj je to kot znak plodnosti za številne del poročnih obredov. Tako sprejetje nove neveste v družinsko hišo vključuje tudi to, da mora biti bodoča snaha sposobna riž pravilno oprati in izmeriti pravo količino vode, ki jo ta vpije med samim kuhanjem. Riž predstavlja tudi simbol bogastva in tiste družine, ki imajo dostop do vodnega okolja, kjer se nahajajo riževa polja, veljajo za premožne.  

 

MEŠANICA ZAČIMB CURRY

Zmotno mišljenje, ki ga ima večina ljudi, je da je curry v prahu značilna začimba indijske kuhinje. Vendar so curry v prahu ustvarili Britanci, da bi se privadili na indijsko hrano. Curry v prahu je mešanica začimb sestavljena iz kurkume, ingverja, cimeta, česna, gorčičnih semen, črnega popra, koromača in klinčkov.

 

INDIJSKI OREŠČKI

Indijske oreščke, katerih oblika spominja na ledvice, zauživamo kot suho sadje in so bogati vir mnogih hranil. Vsebujejo veliko antioksidantov in mikrohranil (kot npr. magnezij, mangan, tiamin, biotin). V Indiji se pogosto uporabljajo v indijskih sladicah za izboljšanje njihovega okusa. Poleg tega vzbujajo dolgotrajen občutek sitosti, najverjetneje zaradi nizkega glikemičnega indeksa. Vsebujejo koristne maščobne kisline, ki zvišujejo raven dobrega holesterola in zmanjšajo slab holesterol.

 

ULIČNA HRANA

V Indiji je ulična hrana zelo popularna. Če se zazremo daleč v zgodovino, je ulična hrana bila razširjena v mnogih kulturah. V antični Grčiji so tako na ulicah stregli ocvrte ribe, v Rimu pa je bila ulična hrana celo glavni vir prehranjevanja. Ulična hrana naj bi bila cenejša in boljšega okusa, poleg tega pa je pripravljena pred očmi gosta. Indijska ulična hrana je tako posebna, saj je narejena z različnimi začimbnimi mešanicami, ki ji dodajo edinstven okus.

 

VIRI:

https://www.wikiwand.com/en/India (januar 2022)

https://www.asianstudies.org/publications/eaa/archives/exploring-indian-culture-through-food/ (januar 2022) 

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/8-amazing-benefits-of-eating-cashew-nut/photostory/68655105.cms?picid=68655120 (januar 2022)

https://www.indicostreetkitchen.com/blog/love-street-food-indico (januar 2022)

https://draxe.com/nutrition/10-medicinal-ginger-health-benefits/(januar 2022)

https://chainomad.com/why-do-indians-use-so-much-curry/ (januar 2022)

http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Kapsaicin (januar 2022)

https://www.homesciencejournal.com/archives/2021/vol7issue3/PartB/7-2-61-284.pdf (januar 2022)

https://www.thespruceeats.com/curry-powder-and-indian-food-1957468 (januar 2022)

 

  

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.