Novosti in nasveti

18 november 2022

DAN SLOVENSKE HRANE

DAN SLOVENSKE HRANE

Vsako leto praznujemo dan slovenske hrane in sicer tretji petek v novembru. Na ta dan pa hkrati poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos potekal že dvanajstič.

Kakšno sporočilnost nosi dan slovenske hrane?

Poudarek dneva slovenske hrane je predvsem na lokalno pridelani hrani, kjer želijo dati večji pečat kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam. Z lokalno pridelano hrano podpiramo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, krepimo zavedanje in pomen trajnostne samooskrbe, skrbimo za ohranjanje čistega in zdravega okolja in spodbujamo zanimanje za dejavnost na kmetijskem področju.

Letošnji slogan Tradicionalnega slovenskega zajtrka je: »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Mleko je poleg kruha, medu in jabolka ali kakšnega drugega sadja stalno živilo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Pri tradicionalnem slovenskem zajtrku je pomembno tudi to, da so vsa živila slovenskega porekla.

Poleg tega, da želijo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom mlade v šolah seznaniti s pomenom kmetijstva, živilstva in čebelarstva ter varovanjem okolja, je eden izmed ciljev tudi predstaviti pomen rednega zajtrkovanja, ki je ključno za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Pomembno je, da zajtrka ne izpuščamo, saj nam ta pomaga k vzdrževanju primerne telesne mase, poleg tega pa predvsem pri mladostnikih pripomore k boljši zbranosti.

VIRI:

https://www.gov.si/novice/2022-10-18-cez-mesec-dni-bo-dan-slovenske-hrane/ (november 2022)

https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/dan-slovenske-hrane-in-tradicionalni-slovenski-zajtrk/ (november 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.