Novosti in nasveti

6 avgust 2022

DAN PRAŽENEGA KROMPIRJA

DAN PRAŽENEGA KROMPIRJA

DAN PRAŽENEGA KROMPIRJA

Že od 19. stoletja dalje je pražen krompir najbolj množična in priljubljena vsakdanja krompirjeva jed na Slovenskem. 

Za poimenovanje praženega krompirja poznamo več pridevnikov, ki so vsi večinoma prevzeti s tujih jezikov. Tako pražen krompir lahko poimenujemo tenfani, restan, porestan ali roštan. Le redko mu rečemo pražen, pocvrt ali pečen.

DRUŠTVO ZA PRIZNANJE PRAŽENEGA KROMPIRJA KOT SAMOSTOJNE JEDI

Društvo je nastalo iz hudomušne ideje v času novoletnih praznikov leta 2000. Med družbo, ki je obedovala v restavraciji, se je razvila debata o tem, da je pražen krompir podcenjen v primerjavi z drugimi jedmi. Družba se je odločila, da je temu potrebno narediti konec in tako so ustanovili društvo za poveličanje praženega krompirja v glavno jed. Ljudi na ulicah so povprašali, če bi se včlanili v tako društvo in ker so opazili kar velik interes, so društvo tudi ustanovili.

Društvo je leta 2001 organiziralo 1. Svetovni festival praženega krompirja. Seveda je bila na jedilniku glavna jed pražen krompir, kot prilogo pa so postregli pečenega vola.

Vsako leto praznik praženega krompirja poteka v drugem kraju. Tako bo letos potekal že 21. svetovni festival praženega krompirja na Jezerski promenadi na Bledu in sicer v soboto, 3. 9. 2022.

Za vse obiskovalce bo na voljo pražen krompir pripravljen na več kot 99 načinov.

Če pogledamo skozi zgodovino, je krompir bil ena glavnih sestavin preprostih jedi slovenskih družin. Krompir se je v slovenski prostor začelo uvajati v 17. – 18. stoletju in tako postal pomembna gomoljnica v prehrani, saj je velikokrat rešil prebivalstvo pred hudo lakoto. Poimenovan je bil tudi kruh ubogih.

IZVOR BESEDE KROMPIR

Beseda krompir je prevzeta beseda, ki pa se je popolnoma udomačila. Izvira iz nemške besede gruntpirn, grumper, krumpir.

V Sloveniji obstajajo različna poimenovanja za pražen krompir. V prekmurskem narečju mu rečejo tudi krumplji ali krumpljiči, v koroškem narečju mu pravijo repica, v Logu pod Mangartom pa čompe. Poznanih je pa še nekaj besedotvornih različic kot je krumpiš, krumplin, konoper.

Da je krompir v Sloveniji res močno prisoten v našem vsakdanu priča tudi slovenski izraz "Ti imaš pa res krompir!", ki pomeni, da imaš res veliko sreče. 

 

VIRI:

https://prazen.krompir.si/sfpk/ (julij 2022)

https://centerslo.si/wp-content/uploads/2015/10/smole.pdf (julij 2022)

https://www.slovenia.info/en/stories/when-you-visit-slovenia-you-get-potatoes (julij 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.