Novosti in nasveti

21 april 2022

SVETOVNI DAN ZEMLJE

SVETOVNI DAN ZEMLJE

Svetovni dan Zemlje se vsako leto praznuje 22. aprila od leta 1970 dalje. Tema letošnjega svetovnega dneva je: OBNOVIMO NAŠO ZEMLJO. S to temo se želi poudariti, da ublažitev in prilagoditev nista edini možnosti za reševanje podnebnih sprememb, ampak se moramo osredotočiti predvsem na zelene tehnologije in inovativno razmišljanje, ki lahko obnovi ekosisteme sveta.

Zelena prihodnost je edina perspektivna prihodnost. Zavedati se moramo, da moramo ukrepati takoj, da moramo danes začeti delati za naš planet. Za dobrobit našega planeta se moramo boriti vsi posamezniki tega planeta in samo skupaj lahko dosežemo spremembe.

Trajnost je edina rešitev za vse. Tako se tudi mi v našem podjetju trudimo, da čim manj obremenjujemo okolje. Z ločevalnimi otoki skrbimo, da ločujemo embalažo in s tem spodbujamo goste, da tudi sami ločujejo. Trudimo se, da z dobrim načrtvovanjem v našem podjetju zavržemo čim manj hrane.

Vsaki dan lahko naredimo majhne korake, ki bodo postopoma postali večji in tako lahko pripomoremo k izboljšanju našega planeta. Vse na naši Zemlji je v medsebojni odvisnosti, zato moramo ohranjati spoštljiv odnos do našega planeta in dobrin, ki nam jih prinaša.

Kako pa je bil izbran 22. april za Svetovni dan Zemlje?

Ta dan je bil izbran zato, da bi pritegnili študente, saj veliko univerz po svetu v aprilu začne spomladanske počitnice. Ozavestiti je potrebno predvsem mlade, saj na njih stoji prihodnost in prav njihovo dojemanje in odnos do Zemlje bodo prenesli na mlajše generacije.

Leta 2009 so v Združenih državah Amerike svetovni dan Zemlje preimenovali v Mednarodni dan matere Zemlje.

Kaj je ogljični odtis?

Ogljični odtis je skupna količina emisij toplogrednih plinov, ki pridejo iz industrijske proizvodnje, uporabe in konca življenjske dobe izdelka ali storitve. Vključuje ogljikov dioksid (plin, ki ga ljudje najpogosteje oddajamo) in druge pline, vključno z metanom, dušikovim oksidom in fluoriranimi plini, ki ujamejo toploto v ozračju in povzročajo globalno segrevanje. Prispevek posameznika k ogljičnemu odtisu izhaja predvsem iz prevoza, gospodinjstev in hrane. Na spletu lahko najdete različne formule, s katerimi si lahko izračunate, koliko ogljičnega odtisa prispeva vaše gospodinjstvo.

Kaj lahko naredite, da zmanjšate ogljični odtis?

Če le imate možnost, se v službo odpravite z javnim prevozom, peš ali s kolesom. Emisije plina s transporta prispevajo tudi k povečanju toplogrednih plinov. S tem ko se boste v službo odpravili peš ali s kolesom, boste veliko naredili tudi za vaše zdravje in dobro počutje. V trenutkih, ko pa se vožnji z avtom ne morete izogniti, vozite učinkovito, nekateri bi celo rekli: vozite, tako kot da bi imeli jajce pod nogami.

Jejte čimbolj lokalno pridelano hrano, saj ta potrebuje krajši transport, kar pomeni tudi manj spuščenih emisij v ozračje.

Organizirajte si nakupovanje živil, da bo manj zavržene hrane. Običajno se v vsakem hladilniku najde hrana, ki jo v resnici sploh ne potrebujemo in jo na koncu samo zavržemo. Tako si raje organizirajmo nakupovanje, tako da bomo res kupili samo stvari iz seznama, ki smo ga predhodno pripravili. Pripravite si ozimnico ali jedi, ki se jih da zmrzniti, zmrznite in hrani tako podaljšajte življenje. Hrano, ki vam ostane, reciklirajte oziroma ponovno uporabite naslednji dan pri pripravi novih jedi.

Želimo vam, da se danes spomnite na naš dragoceni planet. Ozrite se naokoli, opazujte naravo, opazujete delovanje sveta. Ugotovili boste, da v naravi vlada red, ki se ga živali in rastline držijo. In samo z redom in disciplino lahko tudi mi prispevamo h temu, da se bo naša mati Zemlja ohranila, da bodo zanamci lahko občudovali bisere narave, ki nam jih Zemlja ponuja. 🌍

 

VIRI:

https://www.nytimes.com/guides/year-of-living-better/how-to-reduce-your-carbon-footprint (april 2022)

https://ekosola.si/svetovni-dan-zemlje-22-april-2021/ (april 2022)

https://www.earthday.org/earth-day-2022/ (april 2022)

https://www.earthday.org/ (april 2022)

https://www.earthreminder.com/earth-day-2022-theme-facts-events-celebrations/ (april 2022)

http://www.chiff.com/home_life/holiday/earth-day.htm (april 2022)

https://www.earthreminder.com/role-of-the-environmental-protection-agency/ (april 2022)

http://www.chiff.com/home_life/holiday/earth-day.htm (april 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.

123movies