Novosti in nasveti

14 april 2022

VELIKA NOČ

VELIKA NOČ

Velika noč je največji krščanski praznik. Na ta dan se kristjani spominjajo Kristusovega vstajenja od mrtvih. Praznovanje velike noči se začne z velikim četrtkom, to je dan, ko se kristjani spominjajo Kristusove zadnje večerje z apostoli. Sledi veliki petek, dan, ko so Kristusa mučili in križali, zato je to dan, ko se spominjamo Kristusovega trpljenja in smrti. Ta dan velja tudi strogi post, kar pomeni, da se lahko verniki le enkrat na dan najedo do sitega in se morajo vzdržati vseh mesnih jedi. 

Vsako leto se za velikonočne praznike pripravlja tipične velikonočne jedi:

  • velikonočne pirhe (simbolizirajo Kristusove kaplje krvi, Kristusovo vstajenja iz groba, saj tako kot se piščanec izvali iz jajca, tako je Kristus vstal iz kamnitega groba)
  • hren (simbolizira žeblje)
  • potico (simbolizirajo kaplje krvi)
  • velikonočno šunko (simbolizira Kristusovo telo)

Velikonočne pirhe prebivalci Slovenije poimenujejo različno. Na Štajerskem in v Prekmurju jih imenujejo ramenice ali remenke, na Koroškem pa pisanke. V Beli krajini so pirhi prav posebni, saj je zanje značilen vzorec črne in rdeče barve. 

SEKANJE IN ZBIJANJE PIRHOV

Sekanje pirhov je ena izmed najstarejših velikonočnih tradicij na Slovenskem. Cilj te igre je, da s kovancem zadanete pirhe, ki so od vas oddaljeni najmanj meter in pol. 

BARVANJE PIRHOV

Da boste pirhe lahko zbijali, jih morate najprej pripraviti oziroma pobarvati. Tradicionalno so velikonočni pirhi rdeče barve. Nekoč, ko je bilo manj stvari dosegljivih kot danes, so pirhe barvali z vsem, kar so imeli pri rokah. Tako so pirhe pobarvali kar s čebulnimi olupki. Mnogi še danes na ta način barvajo pirhe. Jajca očistijo, nanje položijo travniško cvetje in jajca zavijejo v najlonsko nogavico, da drži cvetje. Nato jajca skuhajo v vodi polni čebulnih olupkov. Po končanem kuhanju pa jajcem odstranijo nogavico in cvetje. Na mestu, kjer je bilo cvetje, pa je sedaj na jajcu viden vzorec cvetja. Nato pa jajce premažejo s slanino ali rastlinim oljem, da dobi sijaj. 

POTICA

Nadevov za potico je lahko več, a dejstvo je samo eno: po vseh se nam enako cedijo sline. 😋

Potica je najbolj znana slovenska pogača. Potico se v Sloveniji tradicionalno pripravlja za vse večje krščanske praznike v Sloveniji. Tako se jo pripravlja za božič, novo leto in veliko noč. Za veliko noč je najbolj značilna pehtranova potica, vendar je orehova potica tista, ki ostaja najbolj priljubljena. Danes pa so priljubljeni tudi drugi nadevi in sicer makov, lešnikov in kokosov nadev.

 

Želimo vam, da praznike preživite po svojih željah. Naj bo vaša miza polna velikonočnih dobrot in naj bo vaš čas preživet v odlični družbi. Vesele velikonočne praznike 😊

 

VIRI:

https://www.slovenia.info/sl/zgodbe/velika-noc-v-sloveniji (april 2022)

https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?id=66499&lang=slv (april 2022)

https://www.dominvrt.si/gospodinjstvo/barvanje-jajc-s-cebulnimi-olupki.html (april 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.

123movies