Novosti in nasveti

6 april 2022

SVETOVNI DAN ZDRAVJA

SVETOVNI DAN ZDRAVJA

Svetovni dan zdravja se vsako leto praznuje 7. aprila kot obletnica na dan, ko so ustanovili svetovno zdravstveno organizacijo – WHO (World Health Organization).

Vsako leto na ta dan izberejo določeno temo, ki predstavlja prednostno skrb WHO. Ob trenutnem stanju pandemije, onesnaževanju planeta in vse pogostejšem pojavu raznih bolezni je tako letošnja tema Svetovnega dneva zdravja NAŠ PLANET, NAŠE ZDRAVJE.

Tema prinaša edinstveno priložnost za zeleno in zdravo okrevanje po pandemiji COVID-19, ki v ospredje postavlja zdravje posameznika in planeta ter spodbujanje gibanj za ustvarjanje družbe, osredotočene na boljše počutje.

Onesnaževanje zraka, kontaminiranost voda, neustrezna sanitarna ureditev vključno z odlaganjem trdnih odpadkov in tveganja povezana z nevarnimi kemikalijami ter negativni vplivi podnebnih sprememb so najbolj pereči problemi človeškemu zdravju. Tako naj nas te teme opomnijo, da za njihovo reševanje ne bo dovolj zgolj posameznik, ampak bo celotna družba morala pristopiti skupaj.

V letu 2020 je v povprečju 7 od 10 prebivalcev držav članic EU ocenilo, da je njihovo zdravstveno stanje dobro oziroma zelo dobro. V Sloveniji je odstotek ljudi, ki ima takšno mnenje, nekoliko nižji.

KAJ PA VI LAHKO NAREDITE ZA SVOJE ZDRAVJE?

  1. Jejte zdravo in uravnoteženo, saj je zdrava prehrana ključ do dobrega počutja.
  2. Redno se gibajte, saj redna vadba pomaga preprečevati bolezni srca, možgansko kap, diabetes in raka debelega črevesja. Poleg tega pa vam izboljša mentalno počutje, osteoporozo in visoki krvni tlak. Potrudite se biti aktivni 30-60 minut vsaj 5-krat na teden.
  3. Ohranjajte primerno telesno maso, saj povečana telesna masa vpliva na pojav visokega krvnega tlaka, visokega holesterola, diabetesa tipa 2, možganske kapi in nekatere vrste raka.
  4. Varujete svojo kožo, saj je koža največji človeški organ, prevelika izpostavljenost soncu pa lahko privede do kožnega raka. Svojo kožo zaščitite z oblačili in pokrivali ter sončno kremo.

Ta dan je idealen, da se opomnimo, da je naše zdravje in zdravje naših najbližjih pomembno, saj vpliva na to, kako bomo čez dan funkcionirali in kako se bomo počutili ter kakšna bo naša produktivnost. Zato naredimo vse, kar je v naših močeh, da ohranimo naše zdravje na visokem nivoju. 💪

 

VIRI:

https://www.paho.org/en/events/virtual-commemoration-world-health-day-april-7th-2022-our-planet-our-health (april 2022)

https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10241 (april 2022)

https://familydoctor.org/what-you-can-do-to-maintain-your-health/ (april 2022)

 

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.