Novosti in nasveti

21 marec 2022

SVETOVNI DAN VODE

SVETOVNI DAN VODE

Svetovni dan vode se praznuje 22. marca že od leta 1992, ko so ta datum izbrali na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v Riu de Janeiru. Pomen tega dne je, da ljudi ozaveščamo o pomembnosti pitne vode in trajnostni rabi vodonosnikov. Trenutno je na svetu 2,2 milijarde ljudi, ki živi brez dostopa do varne oskrbe s pitno vodo.

VODA – KLJUČ ZA ŠTEVILNE PROCESE V TELESU

Voda predstavlja med 50 in 60 % telesne mase odraslega človeka. To pomeni, da je več kot polovica našega telesa sestavljenega iz vode, zato ni čudno, da je ključna za naše preživetje. Brez hrane bi lahko zdržali vsaj en teden, brez vode pa niti tri dni. Voda že od nekdaj predstavlja ključ za preživetje, saj se v njej odvijajo vsi življenjski procesi. Če pogledamo z naravoslovnega vidika je voda bistvena za vzdrževanje strukture naših celic, pomaga pri uravnavanju telesne temperature, vzdržuje volumen krvi, sodeluje pri presnovi, prebavnih in absorpcijskih funkcijah in številnih drugih procesih v telesu.

ODPADNA VODA

Ko govorimo o odpadni vodi jo na splošno razdelimo na komunalno, industrijsko in padavinsko odpadno vodo. Še nedolgo nazaj smo na odpadno vodo gledali kot na nekoristno, ki je ni mogoče ponovno uporabiti. Danes se pa vidi, da imamo velike koristi, če imamo urejeno odvajanje in čiščenje odpadne vode, saj so koristi večje od stroškov upravljanja. Koristni vplivi se poznajo tako na našem zdravju, gospodarskem razvoju, razvojem novih tehnologij in zelenimi delovnimi mesti ter na bolj zdravem bivalnem okolju. Odpadna voda tako danes ne predstavlja zgolj odpadka, ampak postaja dragocen vir in surovina. Dandanes je tehnologija tako napredovala, da odpadna voda lahko predstavlja tudi vir pitne vode. Vendar bo potrebnih še veliko naporov, finančnih sredstev in previdnosti, saj so določeni tehnološki postopki precej dragi. Tako postopki ponovne rabe vode zaenkrat še ne prinašajo ekonomske koristi, vendar je včasih potrebno gledati, kaj prinaša večjo korist na okolje.

VREDNOST VODE

Pomembno je, da se zavedamo dragocenosti vode in vodnih virov, saj le z zavedanjem lahko ravnamo trajnostno in naučimo tudi generacije, ki prihajajo za nami, da z vodo ravnajo spoštljivo in trajnostno.

Včeraj. Danes. Jutri. Voda, ena redkih stvari, brez katere ne moremo preživeti niti enega dneva. Ko zjutraj vstanemo spijemo kozarec vode ali skodelico kave, ki smo jo pripravili ravno z vodo. Zato se danes in vse dni v letu poklonimo tej življenjsko pomembni tekočini, brez katere si ne predstavljamo življenja.

 

VIRI:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/ (marec 2022)

https://www.researchgate.net/publication/283517685 (marec 2022)

https://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-voda-2021-vrednotenje-vode (marec 2022)

https://sdzv-drustvo.si/novice/svetovni-dan-voda/ (marec 2022)

https://www.pexels.com/search/water/ (marec 2022)

Želite sodelovati z nami?

Kontaktirajte nas in v najkrajšem možnem času vas bomo kontaktirali.